15 Sep 2016

Please reload

Recente berichten

Een hernia bij de hond

5 Oct 2017

1/10
Please reload

Nieuwsberichten

Bewegingsproblemen voorkomen bij een pup

 

Dit is Syrah, ze is 9 weken oud en dolenthousiast! Syrah heeft energie voor tien en moet nog veel leren waarvoor ze o.a. puppy cursus volgt met haar baasje. Tijdens de puppy cursus wordt geleerd hoe je een pup op moet voeden, ongewenst gedrag moet negeren en gewenst gedrag kunt belonen. Syrah doet het goed en groeit snel! Het begeleiden van een pup in voeding en gedrag is erg belangrijk en is bepalend voor de rest van zijn/haar leven. Daarom hierbij wat tips van P.E.T. Animal Physiotherapy om (bewegings)problemen in de toekomst te voorkomen.

Het groeiproces
Een mens wordt ongeveer in 18 jaar volwassen. Echter, een hond heeft binnen 18-24 maanden zijn volwassen grootte en gewricht bereikt. Het skelet en de spieren van de hond moeten zich dus in een relatief korte periode ontwikkelen. Te snelle groei kan twee dingen inhouden:
1. Snel groeiende pup met snel groeiende lange poten (zowel de hoogte als het gewicht neemt snel toe)
2. Relatief (te) zware pup voor zijn leeftijd en grootte
Verschillende factoren, zoals genetische aanleg, training en voeding, hebben invloed op de  ontwikkeling van het skelet en de spieren van de pup.  De factoren training en voeding zullen kort behandeld worden evenals de groeistoornissen die op kunnen treden wanneer er sprake is van te snelle groei. 


Training
Het is van belang om de belasting van de hond gedoseerd op te bouwen, net zoals mensen een gedegen schema volgen bij het beoefenen van een sport (bv hardlopen). Overbelasting of onregelmatige piekbelasting kunnen leiden tot versnelde / vervroegde botvorming in de groeischijven van de pup, met als gevolg groeistoornissen en bewegingsproblemen. Het is dus van belang een balans te vinden tussen de belasting en belastbaarheid van de pup. Dit houdt in dat je, ondanks de grote hoeveelheid energie van de pup, de pup voldoende rust moet geven zodat het lichaam zich kan herstellen. Daarnaast is het belangrijk de training en het uitlaten rustig op te bouwen. Ook de ondergrond waarop bewogen wordt is van belang; zelf voel je ook verschil tussen lang lopen of trainen op asfalt, over het gras of mul zand. Probeer de pup niet teveel te laten springen en til hem de trap op of de auto in, om grote piekbelasting te voorkomen. Zo hebben het skelet en de spieren rustig de tijd om groot en sterk te worden.

Hoeveelheid voeding
Dysplasieën (ongewone/abnormale ontwikkeling van weefsel) en groeistoornissen kunnen ook beïnvloed worden door de voeding. De hoeveelheid en de samenstelling van de voeding zijn van invloed op de gewichtstoename van de pup tijdens de groei. Te veel voeding kan gemakkelijk overgewicht veroorzaken, aangezien pups niet zullen stoppen met eten als ze iets lekker vinden. Daarnaast worden ze tijdens hun leerproces veel beloond en zullen ze in hun ontdekkingsfase alles opeten wat op hun pad komt. Overgewicht tijdens de groei resulteert in overbelasting van de zich ontwikkelende gewrichten en is dus gevaarlijk! Met name de heupen en ellebogen zijn hiervoor gevoelig. Als het ras, de familie of de pup daarbij ook nog erfelijk belast is met heupdysplasie (HD) of elleboogdysplasie (ED) neemt het risico hierop al helemaal toe..

 

Voedingssamenstelling
Het is van belang dat de voeding voldoet aan de specifieke behoeften van de hond in groei. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat snelgroeiende honden minder calcium (kalk) in de voeding nodig hebben dan zij soms (en gemakkelijk) binnen krijgen. Calcium heeft invloed op de rijping van het kraakbeen in zowel gewrichten als de groeischijven en de  balans tussen botaanmaak en botafbraak. Een grote hoeveelheid calcium kan als het ware “giftig” zijn voor een jonge pup doordat de pup deze te grote hoeveelheid niet goed kan verwerken. Er treedt een verstoring op van de optimale balans tussen botaanmaak en botafbraak. Veel (en vooral goedkope) voeding bevat meer dan voldoende Calcium om voor sterke botten te zorgen. Het is daarom belangrijk om voeding te kiezen dat een relatief laag Calcium gehalte (CA) bevat. 

Welke groeistoornissen treden op met betrekking tot een snelle groei van het skelet?
Ten gevolge van te snelle groei kunnen o.a. dysplasieën, groeistoornissen en osteochondrose optreden. Bij osteochondrose treden er beschadigingen in het bot- en kraakbeenweefsel op. Bij een goede ontwikkeling van de gewrichten wordt er tijdens de groei volgens een gelijkmatig proces kraakbeen naar bot omgevormd. Afwijkende kraakbeenontwikkeling bij jonge honden (5-9 maanden) noemt men osteochondrose (OC) of als er sprake is van een los kraakbeenfragment, osteochondrose dissecans (OCD). Externe factoren als teveel calcium, traplopen en overgewicht kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van OCD.

 

 

Please reload

Search By Tags

 

P.E.T. Animal Physiotherapy staat voor Physical Exercise and Therapy, for a happy and healthy animal.

 

© 2015 by Aline Hoving 

P.E.T. Animal Physiotherapy plaatst beelden van (behandelingen van) dieren gewoonlijk enkel met toestemming van diens eigena(a)r(en). De content op deze website is dus tot stand gekomen in overleg met degenen die zeggenschap hebben over de behandelde patiënten. Mocht u echter van mening zijn dat materiaal op deze website wordt getoond dat u liever niet openbaar wilt hebben, neemt u dan aub contact op met Aline Hoving via alinehoving@petanimalphysiotherapy.nl. Wij zullen zo spoedig mogelijk gehoor geven aan uw verzoek en content wordt zonder problemen verwijderd!

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon
  • Instagram Social Icon