15 Sep 2016

Please reload

Recente berichten

Een hernia bij de hond

5 Oct 2017

1/10
Please reload

Nieuwsberichten

Heupdysplasie bij honden

Het is weer tijd voor “Tips van P.E.T. Animal Physiotherapy”. Deze keer zoals beloofd over heupdysplasie bij de hond.

 

 Wat is heupdysplasie?
 

Het heupgewricht vormt de verbinding tussen het bekken en de achterpoot. Het heupgewricht bestaat uit een kom (in het bekken), een kop (gevormd door het bovenste gedeelte van het dijbeen) en omliggende weke delen (kapsel, spieren, pezen en banden die om het gewricht liggen).
In gezonde toestand ligt de kop mooi diep in de kom waardoor de kop niet loskomt uit de kom en is de plek waar de kom en kop contact maken bedekt met een laag kraakbeen, waardoor het bewegen van de achterpoot gemakkelijk, pijnvrij en soepel gaat.

Heupdysplasie houdt simpel gezegd in dat de heupkop niet mooi in de heupkom past.
Bij jonge honden betekent dit instabiliteit van het heupgewricht door speling tussen kop en kom. Instabiliteit zorgt voor wrijving en een abnormale beweeglijkheid van de heup waardoor het heupgewricht beschadigd raakt. Beschadigingen kunnen leiden tot gewrichtsontstekingen (arthritis) en artrose op latere leeftijd. Wanneer de banden rondom het gewricht geïrriteerd raken of uitrekken (en daarbij specifiek het ligamentum teres) kan er (sub)luxatie van het heupgewricht voorkomen.

 

Oorzaken van heupdysplasie

Heupdysplasie is een multifactoriële aandoening, wat betekent dat er meerdere oorzaken voor (kunnen) zijn. Erfelijkheid speelt hierbij een zeer grote rol, waarbij o.a. de Duitse Herder, Retriever, Bulldog en de American Staffordshire Terrier een verhoogde kans op heupdysplasie hebben.
Enkele andere oorzaken waar je als eigenaar wél invloed op kunt hebben:
- Snelle groei
- Teveel belaste beweging bij groeiende pups (spierontwikkeling van de achterhand is nog minimaal)
- Overgewicht (voer)

Hoe kan ik heupdysplasie herkennen bij mijn hond?
* dit hoeft niet meteen te betekenen dat de hond heupdysplasie heeft en/of de problemen geen andere oorzaak kunnen hebben zoals bv een primaire oorzaak in de rug

- Mijn hond gaat steeds vaker (en sneller) liggen en is snel(ler) moe
- Mijn hond speelt, springt en rent minder of met tegenzin/na aansporing
- Mijn hond belast een achterpoot minder / loopt kreupel
- Mijn hond staat (steeds) moeilijk(er) op
- Mijn hond heeft moeite met hellingen oplopen of traplopen
- Mijn hond heeft een erg stijve achterhand
- Mijn hond lijkt pijn in de achterhand te ervaren
- Mijn hond lijkt steeds minder gespierd te zijn in de achterhand en zakt er een beetje doorheen
- Mijn hond heeft een typische zithouding (frog sit)
- Mijn hond heeft een afwijkende stand van zijn achterpoten waarbij de hakken naar binnen staan
- In beweging lijkt het lopen van mijn hond op heupwiegen / schommelen. Hij beweegt niet vanuit de heupen maar vanuit de rug en vaak in telgang.
- In galop beweegt mijn hond zijn beide achterpoten tegelijkertijd naar voren (bunnyhop)

 

Behandeling van heupdysplasie
 

Wanneer er op jonge leeftijd heupdysplasie geconstateerd wordt (m.b.v. röntgenfoto’s) kan er op een leeftijd van 7-11 maanden operatief een bekkenkanteling uitgevoerd worden, waardoor de aansluiting tussen kop en kom verbeterd wordt. Door de ingreep worden de pijnklachten minder en schiet de heup minder gemakkelijk uit de kom, waardoor slijtage en daarmee artrose op oudere leeftijd voorkomen kan worden. Een goede revalidatie bij een dierfysiotherapeut is essentieel voor een goed herstel.
Op oudere leeftijd zijn er, afhankelijk van de ernst en het lichaamsgewicht, ook verschillende operatieve ingrepen mogelijk zoals bv. een femurkop hals resectie of een kunstheup. Op basis van röntgenfoto’s en diergeneeskundig onderzoek wordt in overleg met de dierenarts de best passende operatie besproken indien noodzakelijk voor (het welzijn van) de hond.
Na een operatieve ingreep en bij de oudere hond kan dierfysiotherapie verlichting geven door de gewrichten soepel te houden en de spieren in de achterhand sterk te houden.

 

Like de Facebook-pagina van P.E.T. Animal Physiotherapy om de tips meteen te kunnen volgen!

 

Please reload

Search By Tags

 

P.E.T. Animal Physiotherapy staat voor Physical Exercise and Therapy, for a happy and healthy animal.

 

© 2015 by Aline Hoving 

P.E.T. Animal Physiotherapy plaatst beelden van (behandelingen van) dieren gewoonlijk enkel met toestemming van diens eigena(a)r(en). De content op deze website is dus tot stand gekomen in overleg met degenen die zeggenschap hebben over de behandelde patiënten. Mocht u echter van mening zijn dat materiaal op deze website wordt getoond dat u liever niet openbaar wilt hebben, neemt u dan aub contact op met Aline Hoving via alinehoving@petanimalphysiotherapy.nl. Wij zullen zo spoedig mogelijk gehoor geven aan uw verzoek en content wordt zonder problemen verwijderd!

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon
  • Instagram Social Icon