15 Sep 2016

Please reload

Recente berichten

Een hernia bij de hond

5 Oct 2017

1/10
Please reload

Nieuwsberichten

Patella luxatie bij honden

 

Voor ons als dierenfysiotherapeuten erg herkenbaar, maar nog niet voor elke eigenaar even bekend. Toch is het verstandig om even langs de dierenarts te gaan als onderstaand verhaal je bekend voorkomt en de symptomen regelmatig optreden. Daarom in deze editie van  “Tips van P.E.T. Animal Physiotherapy” de patella luxatie (of losse knieschijf) bij de hond!

De anatomie
De patella of knieschijf is een glijbeentje in de quadriceps-spier (= strekspier van de achterpoot) die ervoor zorgt dat de pees van de quadriceps-spier (ook wel de kniepees) soepel over de knie heen kan glijden. De patella beweegt door een groeve heen en wordt op zijn plaats gehouden door het kapsel rondom de knie (de kniepees, de quadriceps-spier en twee bandjes die aan weerszijden van de patella vastzitten). De patella speelt een belangrijke rol in het mechanisme van de kniebuiging.
 

Patella luxatie of losse knieschijf
Wanneer de patella niet meer in de groeve ligt wordt er gesproken over een patella luxatie. De patella kan naar twee kanten uit de groeve schieten (naar binnen/mediaal of naar buiten/lateraal) en kan af en toe of permanent luxeren. Er worden vier gradaties onderscheiden:

 

 1. De patella bevindt zich in de normale positie, maar is met de hand te luxeren. De patella schiet vanzelf weer terug in de normale positie

 2. De patella schiet af en toe uit zichzelf uit de groeve (hond tilt zijn poot ineens op tijdens het rennen)

 3. De patella ligt continu naast de groeve, de luxatie komt vaker voor en blijft voor kortere of langere tijd. Met enige druk kan de patella weer in de groeve geduwd worden

 4. Patella luxatie is altijd aanwezig en de patella is ook niet meer terug te duwen in de groeve. Diagnostisch onderzoek laat zien dat de groeve is afgevlakt of schuin af loopt.
   

Hoe herken ik problemen met de patella bij mijn hond?
“Wanneer mijn hond erg wild is geweest of lang (of zwaar, bv op het strand) gelopen heeft kan mijn hond zijn achterpootje niet meer goed gebruiken. Hij tilt deze dan op en hinkt op drie poten verder. Een paar minuten later loopt hij vaak weer normaal en is er niets meer aan de hand. De laatste tijd tilt mijn hond hetzelfde achterpootje steeds vaker ineens op, voor mijn gevoel zonder dat hij veel of zwaar bewogen heeft. Ook loopt hij soms kreupel of stijf op het achterpootje. Mijn hond lijkt niet altijd pijn te hebben, maar toch lijkt het me niet normaal dat hij zijn achterpootje soms ineens niet meer kan gebruiken”.


Oorzaken

 • Erfelijkheid bij kleine rassen, o.a. bij de Cavalier King Charles Spaniel, Chihuahua, Engelse/Franse bulldog, Jack Russel/Yorkshire Terrier en de Maltezer. De patella luxeert eigenlijk altijd naar binnen/mediaal. Dit kan komen door een (aangeboren) te ondiepe groeve en/of een verkeerde positie van de kniepeesaanhechting omdat de knobbel waar de kniepees op aanhecht teveel naar binnen/mediaal op het scheenbeen ligt.

 • Gescheurd gewrichtskapsel van de knie door een trauma, voornamelijk bij grote rassen zoals o.a. de Labrador/Golden Retriever, Akita Inu, Alaskan Malamute, Boxer en Husky. De patella luxeert meestal naar buiten/lateraal.

 • Uitgerekte zijdelingse banden door eerdere luxaties. Wanneer de patella meerdere malen uit de groeve is geschoten zal het strakke gewrichtskapsel rondom de knie aan die kant uitrekken. Verder zal de rand van de groeve waar de patella overheen schiet afslijten. De knieschijf zal door het slappere kapsel en de afgesleten rand steeds gemakkelijker gaan luxeren.

 • Slapper gewrichtskapsel (spieren en pezen) door o.a. de ziekte van Cushing
   

Behandeling
Het is voor een dierenarts of dierenfysiotherapeut eenvoudig te voelen of de knieschijf geluxeerd kan worden of al geluxeerd is. De dierenarts kan daarnaast met behulp van röntgenfoto’s beoordelen of de groeve of aanhechting van de kniepees afwijkend is en of er (al) sprake is van slijtage/artrose.
De behandeling van patellaluxatie is afhankelijk van de graad en oorzaak van de luxatie in combinatie met het gewicht van de hond. Indien een operatie noodzakelijk is kan de patella in de groeve gestabiliseerd worden met behoud van bewegingsmogelijkheden van het kniegewricht. Een goede revalidatie bij een dierenfysiotherapeut is van groot belang voor het herstel van uw hond. 

 

De volgende keer bij “tips van P.E.T. Animal Physiotherapy”: peesletsels bij paarden! Like de Facebook-pagina van P.E.T. Animal Physiotherapy om de tips en het laatste nieuws meteen te kunnen volgen!

Please reload

Search By Tags

 

P.E.T. Animal Physiotherapy staat voor Physical Exercise and Therapy, for a happy and healthy animal.

 

© 2015 by Aline Hoving 

P.E.T. Animal Physiotherapy plaatst beelden van (behandelingen van) dieren gewoonlijk enkel met toestemming van diens eigena(a)r(en). De content op deze website is dus tot stand gekomen in overleg met degenen die zeggenschap hebben over de behandelde patiënten. Mocht u echter van mening zijn dat materiaal op deze website wordt getoond dat u liever niet openbaar wilt hebben, neemt u dan aub contact op met Aline Hoving via alinehoving@petanimalphysiotherapy.nl. Wij zullen zo spoedig mogelijk gehoor geven aan uw verzoek en content wordt zonder problemen verwijderd!

 • Facebook Social Icon
 • Twitter Social Icon
 • Google+ Social Icon
 • Instagram Social Icon