15 Sep 2016

Please reload

Recente berichten

Een hernia bij de hond

5 Oct 2017

1/10
Please reload

Nieuwsberichten

Voorste kruisbandletsel bij honden

Het mooie weer komt eraan en dat betekent nóg meer energie en enthousiasme van je hond om naar buiten te gaan. Lekker spelen, urenlang wandelen en over het strand of door het bos racen; overbelasting of een knie trauma zit in een klein hoekje. De meest voorkomende knieblessure en de belangrijkste oorzaak van slijtage (artrose) in het kniegewricht is de voorste kruisbandruptuur. Daarom in de nieuwste “Tips van P.E.T. Animal Physiotherapy” alles over voorste kruisband letsel bij honden!

 

Anatomie

De knie verbindt het bovenbeen (dijbeen) met het onderbeen (de tibia). In en om het kniegewricht zijn verschillende structuren  aanwezig om het gewricht stabiel te kunnen houden, zoals stootkussens, gewrichtsbanden, kruisbanden en de bandjes rondom de knieschijf. Elke structuur heeft zijn eigen functie binnen het kniegewricht:
- De stootkussens (menisci) zorgen voor het verdelen van de krachten op de knie
- De gewrichtsbanden  (collateraalbanden)  aan de binnen- en buitenzijde van de knie zorgen ervoor dat de knie alleen maar naar voren en achteren kan scharnieren
- De kruisbanden remmen de voorachterwaartse beweging van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen 

- De bandjes rondom de knieschijf (patellabandjes) zorgt ervoor dat de knieschijf  (patella) in de groeve van het bovenbeen blijft, die als een hefboom de kracht van het bovenbeen op het onderbeen overbrengt

 

Voorste kruisband letsel
De voorste kruisband bestaat uit twee delen en loopt “als je hand in je broekzak”: van buiten naar binnen, van boven naar beneden en van achter naar voren. De voorste kruisband voorkomt dat het onderbeen naar voren kan schuiven. Bij een snelle draai tijdens het spelen of bijvoorbeeld door onverwachts remmen bij het halen van een stok kan de voorste kruisband (gedeeltelijk of geheel) scheuren. Een hond met voorste kruisband letsel heeft een instabiele knie. Door de speling in het gewricht kan het kniegewricht beschadigen met als gevolg slijtage (artrose vorming) of letsel aan de andere structuren in de knie, meestal de binnenste meniscus.

 

Hoe herken ik problemen met de kruisband bij mijn hond?
De meeste eigenaren zien de hond een gekke draai maken of zich verstappen, waarna de hond plotseling piept of jankt van de pijn en daarna op drie poten loopt. Veel honden zullen hun poot na rust weer wat meer gaan gebruiken, maar vaak blijft de hond  de aangedane achterpoot ontlasten of tipt hij bijvoorbeeld alleen nog maar de grond aan  met zijn tenen. Typisch voor een hond met knieproblemen is dat hij zijwaarts zit met de aangedane poot zijdelings gestrekt (de hond zit dus niet symmetrisch op zijn billen). De aangedane knie voelt soms dik en warm aan en de hond vindt het niet leuk als je de knie aanraakt. 

 

Oorzaken

- Trauma (plotseling draaien met lichte buiging in de knie of overstrekking van de knie)
- Overgewicht
- Steile kniestand zoals bv. bij Boxers, Rottweilers en Chowchows
- Combinatie grote hond met onstuimig karakter
- Kwaliteit van de kruisband is afgenomen door ouderdom
- Kruisbandletsel aan de andere knie (bij meer dan 50% van de honden zal ook de andere kruisband scheuren door overbelasting van de andere knie)

 

Diagnose
Wanneer bovenstaande symptomen aanwezig zijn, zal de knie worden onderzocht op verdikking en speling in het gewricht. Op röntgenfoto’s is mogelijke zwelling ook te zien en een verschuiving van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen om de diagnose te bevestigen. Verder kan er een beeld verkregen worden van de veranderingen in het gewricht als gevolg van slijtage. Dit is van belang voor de operatie en de revalidatie van de hond.

 

Behandeling
Er zijn twee behandelingen mogelijk; een operatieve en een niet operatieve. Afhankelijk van de ernst van het letsel (gedeeltelijk of geheel gescheurd) en het gewicht van de hond wordt bepaald of een operatie noodzakelijk is. Honden met een gewicht tot 10-15 kg kunnen bij weinig schade in de knie in de helft van de gevallen voldoende herstellen zonder een operatie. De behandeling bestaat dan uit rust en ontstekingsremmers/pijnstillers. Indien de hond met deze therapie niet binnen enkele weken opknapt, kan er altijd nog besloten worden de knie te opereren.


Wanneer een operatie noodzakelijk is worden de restanten van de kruisband verwijderd en wordt de knie weer gestabiliseerd. Dit kan op twee verschillende manieren:
1. De functie van de knieband vervangen door een eigen pees, kunstpees of een bandje aan de buitenkant om de knie heen
2. De stand van de knie aanpassen (het onderbeen of de aanhechting van de kniepees aan het onderbeen)

De keuze is afhankelijk van het soort en de grootte van de hond. Ook de voorkeur van de chirurg speelt mee.
 

Revalidatie
Na de operatie is dierfysiotherapie geadviseerd om de beweging langzaam en gecontroleerd op te bouwen.

De snelheid van de revalidatie van de hond is afhankelijk van een aantal factoren:

  1. De leeftijd van de hond (een oudere hond herstelt trager)

  2. Het gewicht van de hond

  3. Het karakter van de hond (controleerbaar of niet)

  4. De hoeveelheid slijtage (artrose) op het moment van de operatie

De meeste honden kunnen na 8-12 weken weer goed functioneren.

 

Like de Facebook-pagina van P.E.T. Animal Physiotherapy om de tips en het laatste nieuws meteen te kunnen volgen!

 

Please reload

Search By Tags

 

P.E.T. Animal Physiotherapy staat voor Physical Exercise and Therapy, for a happy and healthy animal.

 

© 2015 by Aline Hoving 

P.E.T. Animal Physiotherapy plaatst beelden van (behandelingen van) dieren gewoonlijk enkel met toestemming van diens eigena(a)r(en). De content op deze website is dus tot stand gekomen in overleg met degenen die zeggenschap hebben over de behandelde patiënten. Mocht u echter van mening zijn dat materiaal op deze website wordt getoond dat u liever niet openbaar wilt hebben, neemt u dan aub contact op met Aline Hoving via alinehoving@petanimalphysiotherapy.nl. Wij zullen zo spoedig mogelijk gehoor geven aan uw verzoek en content wordt zonder problemen verwijderd!

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon
  • Instagram Social Icon