15 Sep 2016

Please reload

Recente berichten

Een hernia bij de hond

5 Oct 2017

1/10
Please reload

Nieuwsberichten

Tips bij artrose

 

 

Het is al even geleden, waardoor jullie vast vergeten zijn dat de volgende “Tips van P.E.T. Animal Physiotherapy” over patella fixatie bij paarden zou gaan (= knie op slot in de volksmond) J Ik ben de tips niet vergeten, maar ben gewoon heel druk! Dit heeft als voordeel dat ik door de praktijk de behoefte aan informatie over artrose zie, omdat ik veel dieren met artrose onder behandeling heb en daarbij eigenaren met vragen over hoe hiermee om te gaan. En dat is precies waarom ik het volgende onderwerp even opschuif en deze “Tips van P.E.T. Animal Physiotherapy” aan artrose wijd!

De anatomie

Laten we even bij het begin beginnen: een gewricht is een verbinding tussen twee (of meerdere) botten waardoor beweging mogelijk is in het lichaam. In principe zijn de uiteinden van de botten bekleed met een beschermend en schokdempend kussen: het kraakbeen. Door dit kraakbeen kunnen de botuiteinden soepel over elkaar bewegen en kan je hond lekker rennen en spelen.

Artrose
Artrose betekent eigenlijk dat het evenwicht in afbraak en opbouw van kraakbeen verstoord is. Hierdoor gaat de kwaliteit van het kraakbeen in de gewrichten (langzaam) achteruit en soms kan het kraakbeen zelfs helemaal verdwijnen. Het gevolg hiervan is dat de botuiteinden tegen elkaar aan schuren. Je kunt je voorstellen dat bewegen hierdoor niet fijn is!
Artrose wordt in de volksmond vaak “gewrichtsslijtage” genoemd, waardoor gedacht kan worden dat het alleen bij oudere dieren voorkomt. Helaas komt artrose ook bij jonge dieren voor  als gevolg van een aangeboren of ontwikkelde gewrichtsafwijking (bv. heup- of elleboogdysplasie) of een trauma.

Hoe herken ik artrose bij mijn hond?

Je hond heeft minder zin om te gaan lopen of spelen en komt moeilijk op gang. Artrose bij een hond wordt vaak herkend aan deze “startstijfheid”. De hond heeft moeite met opstaan uit bijvoorbeeld een mand en loopt (zeker in het begin) erg stijf. Hoe langer de hond gerust of gelegen heeft, hoe erger de stijfheid is. Tijdens een wandeling komt de hond moeilijk mee en gaat soms zelfs zitten of liggen. Het uithoudingsvermogen gaat achteruit (de hond hijgt veel) en in het ergste geval zie je de hond duidelijk kreupel lopen.

 

Behandeling en tips bij artrose
Het genezen van artrose is helaas niet mogelijk. De behandeling van artrose klachten is erop gericht de neerwaartse spiraal te remmen en pijn en bewegingsbeperkingen te verminderen. Omdat een dier met artrose vaak pijn heeft, wil hij minder bewegen en daardoor wordt hij nog stijver. Met de volgende tips kun je de kwaliteit van leven van je (huis)dier verbeteren:

 

Tip 1.
Bewegen is erg belangrijk, maar wel met mate. Een gebalanceerd oefen- en activiteitenprogramma zorgt ervoor dat kwetsbare gewrichten niet overbelast raken maar de hond wel goed in beweging kan blijven.

 

Advies:

 • Meerdere keren per dag kort wandelen is beter dan enkele keren per dag een lange wandeling om overbelasting te voorkomen. Loop 4-6x per dag maximaal 15-20 minuten en probeer de belasting doordeweeks en in het weekend ook in balans te houden

 • Laat de hond zoveel mogelijk rechtlijnig aan de lijn lopen

 • Voorkom draaien in het gewricht en snelle wendingen: laat de hond niet teveel spelen met andere honden of een balletje

 • Voorkom springen

 • Zwemmen is een goede manier om onbelast te bewegen, maar let erop dat het water niet te koud is. Zorg er daarnaast voor dat de hond gemakkelijk in en uit het water kan lopen.

 

Tip 2.

Het gewicht van een hond heeft grote invloed op het belasten van zijn gewrichten. Een gewricht van een hond met overgewicht slijt sneller en is pijnlijker, dus het is erg van belang om het gewicht van de hond onder controle te houden.

 

Tip 3.
Pas de thuissituatie aan, indien mogelijk.


Advies:

 • Voorkom dat de hond uitglijd en daarbij een gekke beweging maakt: leg bijvoorbeeld een tapijt of kleed op een gladde vloer

 • Zorg voor een warme en tochtvrije slaapplaats, bijvoorbeeld een gemakkelijk toegankelijke

  mand met een zacht kussen

 

Tip 4. 

Koude gewrichten verergeren de bewegingsbeperkingen, stijfheid en daarmee de pijn van je dier. Houd hier rekening mee, zowel thuis als buiten!


Tip 5.
Er bestaat speciaal voer en/of voedingssupplementen die erg goed kunnen helpen de pijn te verminderen en gewrichten zo soepel mogelijk te houden bijvoorbeeld Hills J/D of Royal Canin Mobility C2P+.

 

Tip 6.
Fysiotherapie kan pijnverlichting geven bij stijfheid en artrose door gewrichten te mobiliseren, spieren te masseren en op individueel niveau te adviseren hoe uw hond meer zou kunnen bewegen.

 

 

Like de Facebook-pagina van P.E.T. Animal Physiotherapy om de tips en het laatste nieuws meteen te kunnen volgen!

 

Please reload

Search By Tags

 

P.E.T. Animal Physiotherapy staat voor Physical Exercise and Therapy, for a happy and healthy animal.

 

© 2015 by Aline Hoving 

P.E.T. Animal Physiotherapy plaatst beelden van (behandelingen van) dieren gewoonlijk enkel met toestemming van diens eigena(a)r(en). De content op deze website is dus tot stand gekomen in overleg met degenen die zeggenschap hebben over de behandelde patiënten. Mocht u echter van mening zijn dat materiaal op deze website wordt getoond dat u liever niet openbaar wilt hebben, neemt u dan aub contact op met Aline Hoving via alinehoving@petanimalphysiotherapy.nl. Wij zullen zo spoedig mogelijk gehoor geven aan uw verzoek en content wordt zonder problemen verwijderd!

 • Facebook Social Icon
 • Twitter Social Icon
 • Google+ Social Icon
 • Instagram Social Icon